II. Geriatrik beslenme nelerdir?
III. Geriatrik beslenme niçin önemlidir?
IV. Yaşlılarda sık görülen beslenme sorunları
V. Yaşlılarda beslenme durumu iyi mi iyileştirilir?
VI. Yaşlılar için beslenme önerileri
VII. Yaşlılar için gıda takviyeleri
VIII. Yaşlılar için besin güvenliği
IX. Yaşlılarda egzersiz ve beslenme
Sık Sorulan Sorular
Antet | Özellikler |
---|---|
Geriatrik beslenme |
|
Beslenme gereksinimleri |
|
Altın mutfak |
|
Yaşlı beslenmesi |
|
Sıhhatli yaşlanma |
|
II. Geriatrik beslenme nelerdir?
Geriatrik beslenme, yaşlı yetişkinlerin beslenme gereksinimlerine odaklanan beslenme dalıdır. İnsanlar yaşlandıkça, vücutları beslenme gereksinimlerini etkileyebilecek bir takım değişikliğe uğrar. Bu değişimler şunları ihtiva eder:
* İştahta azalma
* Tat ve koku alma duyusunda azalma
* Besinlerin sindirilmesi ve emilmesi kabiliyetinte azalma
* Diyabet, kalp hastalığı ve kanser benzer biçimde kronik rahatsızlık riskinde artış
Geriatrik beslenme uzmanları, beslenme gereksinimlerini değerlendirmek ve bu gereksinimleri karşılayan kişiselleştirilmiş yiyecek planları geliştirmek için yaşlı yetişkinlerle çalışır. Ek olarak sıhhatli beslenme ve besin güvenliği hikayesinde öğrenim verirler.
III. Geriatrik beslenme niçin önemlidir?
Geriatrik beslenme birçok nedenden ötürü önemlidir. Birincisi, insanoğlu yaşlandıkça vücutları beslenme gereksinimlerini etkileyebilecek bir takım değişikliğe uğrar. Bu değişimler içinde iştahta azalma, tat ve koku alma kabiliyetinte azalma ve gıdaları hazmetme ve emme kabiliyetinte azalma bulunur. İkincisi, birçok yaşlı insan kalp hastalığı, nüzul, kanser ve diyabet benzer biçimde kronik hastalıklara yakalanma riski altındadır ve bu hastalıklar kifayetsiz beslenmeyle daha da kötüleşebilir. Üçüncüsü, yaşlı insanların yemek ve besinlerle etkileşime girebilen birden fazla deva alma olasılığı daha yüksektir. En son, yaşlı insanların sadece yaşama ve sınırı olan mali kaynaklara haiz olma olasılığı daha yüksektir ve bu da gerekseme duydukları sıhhatli yemekleri elde etmelerini zorlaştırabilir.
IV. Yaşlılarda sık görülen beslenme sorunları
Yaşlılarda en sık görülen beslenme problemlerinden bazıları şunlardır:
- Anoreksiya
- Susuz kalma
- Kifayetsiz beslenme
- Kilogram kaybı
- Diş sorunları
- İlaç yan tesirleri
Bu problemler, aşağıdakiler de dahil olmak suretiyle bir takım esenlik komplikasyonuna yol açabilir:
- Zayıflık
- Tükenmişlik
- Osteoporoz
- Enfeksiyon
- Depresyon
- Demans
Bu sorunların bilincinde olmak ve bunların oluşmasını engelleyecek tedbirleri almak önemlidir.
Yaşlılarda beslenme durumu iyi mi iyileştirilir?
Yaşlılarda beslenme durumunu iyileştirmenin birçok yolu vardır, bunlar içinde şunlar yer alır:
- Yaşlı kişinin beslenme ihtiyaçlarını karşılayan sıhhatli ve dengeli bir rejimle beslenmesini sağlamak.
- Yaşlı kişinin gün süresince ufak porsiyonlar halinde sık sık yiyecek yemesini teşvik etmek.
- Gerektiğinde yaşlıya yiyecek yeme hikayesinde yardım sağlamak.
- Yaşlı kişinin bolca sıvı tüketmesini teşvik etmek.
- Yaşlı ferdin beslenme durumunu etkileyebilecek altta yatan esenlik sorunlarının yönetimi.
Yaşlı bir ferdin beslenme durumu hakkındaki endişeleriniz var ise, doktoruyla yahut yetkili bir diyetisyenle görüşmelisiniz.
VI. Yaşlılar için beslenme önerileri
Amerikalılar İçin Beslenme Kılavuzları (DGA), yaşlılar da dahil olmak suretiyle her yaştan insan için sıhhatli beslenme önerileri sunar. DGA, yetişkinlerin ve daha yaşlıların şunları tüketmesini önerir:
- Bayanlar için günde ortalama 1.600 kalori ve erkekler için günde ortalama 1.800 kalori
- Günlük protein gramı hakkındaki
- Günde ortalama 200 gram karbonhidrat
- Günlük ortalama gram lif
- Günde ortalama 2.300 miligram sodyum
- Günde ortalama 3.000 internasyonal birim (IU) D vitamini
- Günde ortalama 800 miligram kalsiyum
Bu genel önerilere ayrıca, DGA ek olarak muayyen gıda eksiklikleri riski taşıyan yaşlı yetişkinler için hususi tavsiyeler de sağlar. Sözgelişi, osteoporoz riski taşıyan yaşlı yetişkinler kalsiyum ve D vitamini açısından varlıklı yiyecekler tüketmelidir. Dehidratasyon riski taşıyan yaşlı yetişkinler bol bol sıvı, bilhassa su içmelidir.
DGA, yaşlı yetişkinler için sıhhatli bir rejim geliştirmek için iyi bir başlangıç noktasıdır. Sadece, kişinin hususi gereksinimlerini karşılayan kişiselleştirilmiş bir rejim planı kurmak için bir esenlik uzmanıyla çalışmak önemlidir.
Yaşlılar için gıda takviyeleri
Gıda takviyeleri, bilhassa beslenme eksikliği riski taşıyan yaşlılar için sıhhatli bir diyetin mühim bir parçası olabilir. Sadece, bazıları ilaçlarla yahut öteki esenlik durumlarıyla etkileşime girebileceğinden, herhangi bir takviye almadan ilkin doktorunuzla görüşmeniz önemlidir.
Yaşlıların en sık kullandığı gıda takviyelerinden bazıları şunlardır:
- Multivitaminler ve mineraller
- Kalsiyum ve D vitamini
- Ütü
- B12 vitamini
- Omega-3 yağ asitleri
Yüksek kalitede ve saygı duyulan içeriklerle yapılma takviyeleri kura çekmek önemlidir. Ek olarak bu tarz şeyleri etiketteki talimatlara gore almalısınız.
Başka ilaçlar kullanıyorsanız, gıda takviyesi almadan ilkin ihtimaller içinde etkileşimler hakkındaki doktorunuzla konuşmanız önemlidir.
Gıda takviyeleri genel esenlik ve refahınızı iyileştirmenin yararlı bir yolu olabilir, sadece bu tarz şeyleri zekice kullanmak önemlidir. Takviyelerin sizin için müsait olup olmadığını öğrenmek için doktorunuzla görüşün.
IX. Yaşlılarda egzersiz ve beslenme
Egzersiz, her yaştan insan için sıhhatli bir hayat tarzının mühim bir parçasıdır, sadece bilhassa yaşlı yetişkinler için önemlidir. Egzersiz, gücü, esnekliği, dengeyi ve koordinasyonu iyileştirmeye destek olabilir ve ek olarak düşme, kalp hastalığı, nüzul, tip 2 diyabet ve birtakım kanser türlerinin riskini azaltmaya destek olabilir.
Ek olarak egzersiz ruh halinizi ve uyku kalitenizi iyileştirmeye destek olabilir, hem de ağrı ve yorgunluğu azaltmaya da destek olabilir.
Amerikan Spor Hekimliği Koleji (ACSM), her yaştan yetişkinin her hafta minimum 1 dakika orta yoğunlukta aerobik aktivite yahut 1 dakika yüksek yoğunlukta aerobik aktivite yapmasını öneriyor.
Orta yoğunluklu aerobik aktivitelerin örnekleri içinde adım atma, yüzme, bisiklet sürme ve dans bulunur. Yüksek yoğunluklu aerobik aktivitelerin örnekleri içinde koşma, jogging ve kürek çekme bulunur.
Aerobik aktiviteye ayrıca, yaşlı yetişkinler haftada minimum iki kere kas güçlendirme egzersizleri de yapmalıdır. Kas güçlendirme egzersizleri gücü, esnekliği ve dengeyi iyileştirmeye destek olabilir ve ek olarak düşme riskini azaltmaya destek olabilir.
Kas güçlendirici egzersizlere mesela ağırlık kaldırma, şınav çekme ve mekik çekme verilebilir.
Egzersize yeni başladıysanız, yavaş başlamanız ve zaman içinde egzersizlerinizin yoğunluğunu ve süresini kademeli olarak artırmanız önemlidir. Ek olarak, herhangi bir yeni egzersiz programına başlamadan ilkin doktorunuza danışmalısınız.
Egzersiz, yaşlı yetişkinler için sıhhatli bir hayat tarzının mühim bir parçasıdır. Yaşlı yetişkinler ACSM yönergelerini izleyerek genel sağlıklarını ve refahlarını iyileştirebilir.
Egzersiz ve beslenme, her yaştan insan için sıhhatli bir hayat tarzının iki mühim bileşenidir, sadece bilhassa yaşlı yetişkinler için önemlidir. Egzersiz, bağımsızlığı korumak ve düşmeleri önlemek için mühim olan kas enerjisini, esnekliği ve dengeyi iyileştirmeye destek olabilir. Egzersiz ek olarak kalp hastalığı, nüzul, tip 2 diyabet ve birtakım kanser türleri benzer biçimde kronik rahatsızlık riskini azaltmaya destek olabilir.
Beslenme, gıda eksikliği riski daha yüksek olduğundan yaşlı yetişkinler için de önemlidir. Sıhhatli bir rejim, sıhhatli bir kiloyu korumaya, kronik rahatsızlık riskini azaltmaya ve genel esenlik ve refahı iyileştirmeye destek olabilir.
İşte yaşlı yetişkinlerin sıhhatli bir hayat seçimi için egzersiz ve beslenmeyi iyi mi birleştirebileceklerine dair birtakım ipuçları:
- Herhangi bir yeni egzersiz programına başlamadan ilkin doktorunuzla görüşün.
- Yavaşça başlayın ve zaman içinde egzersizlerinizin yoğunluğunu ve süresini kademeli olarak artırın.
- Eklemlerinize zarar vermeyecek ve keyif alacağınız aktiviteleri seçin.
- Antrenmanlarınızdan ilkin, antrenman esnasında ve antrenmanlarınızdan sonrasında bolca su içerek sıvı ihtiyacınız olan şeyi giderin.
- Bol bol meyve, sebze ve tam tahıl içeren sıhhatli bir rejim uygulayın.
- İşlenmiş gıdaların, şekerli içeceklerin ve sağlıksız yağların tüketimini sınırlayın.
- Yeterince uyuyun.
Bu ipuçlarını izleyerek yaşlı yetişkinler egzersizin ve beslenmenin yararlarından yararlanabilir, genel esenlik ve refahlarını iyileştirebilir.
Yaşlılarda sık görülen beslenme sorunları nedir?
– Kifayetsiz beslenme
– Dehidratasyon
– Vitamin ve mineral eksiklikleri
Yaşlılarda beslenme durumunu iyi mi iyileştirebilirim?
– Meyve, sebze ve tam tahıllar açısından varlıklı, sıhhatli bir beslenme düzenine haiz olmalarını sağlayın.
– Bolca sıvı tüketmelerini teşvik edin.
– Beslenme sorunları var ise kesinlikle doktora yahut diyetisyene götürün.
Yaşlılar için en iyi beslenme önerileri nedir?
– Bütün gıda gruplarından muhtelif besinler tüketin.
– Sağlıksız yağları, tuzu ve şekeri sınırlayın.
– Yağsız protein kaynaklarını tercih edin.
– Bolca sıvı tüketin.
0 Yorum