Dikkatli Beslenme Optimum Sağlık İçin Dengeli Bir Beslenme Yaklaşımı

Dikkatli beslenme, yediğiniz yemeğe karşı farkındalığı ve dikkati vurgulayan bir yeme biçimidir. Yavaş yiyecek yemeyi, yemeğinizin tadını çıkarmayı ve yediğinizde vücudunuzun iyi mi hissettiğine dikkat etmeyi ihtiva eder. Dikkatli beslenme, yediğiniz yiyecekler ile alakalı daha sıhhatli seçimler yapmanıza destek olarak gıda eksikliklerini ele almanıza ve önlemenize destek olabilir. Beslenmenize dikkat ettiğinizde, gıda açısından varlıklı ve vücudunuza gereksinim duyduğu vitamin ve mineralleri sağlayacak yemekleri seçme olasılığınız daha yüksektir. İşte bilgili beslenmeyi yürütmek için birtakım ipuçları: Yavaş yiyin ve yemeğinizin keyfini çıkarın. Yediğiniz yiyeceklerin ağzınızda iyi mi bir tat, koku ve his bıraktığına dikkat edin. Vücudunuzu kulak verin ve yiyecek yediğinizde iyi mi hissettiğinize dikkat edin. Vücudunuzun gereksinim duyduğu vitamin ve mineralleri sağlayacak, gıda kıymeti yüksek yemekleri tercih edin. Dikkatli beslenme, romantik yeme ve stres yeme şeklinde sıhhatli beslenmenin önündeki yaygın engelleri aşmanıza da destek olabilir. Yemeğinizin bilincinde olduğunuzda, stresli ya da romantik hissettiğinizde bile sıhhatli seçimler yapma olasılığınız daha yüksektir. Dikkatli […]

Dikkatli Beslenme Optimum Sağlık İçin Dengeli Bir Beslenme Yaklaşımı

Dikkatli Beslenme: Eksikliği Giderme ve Önleme Stratejileri

Dikkatli beslenme, yediğiniz yemeğe karşı farkındalığı ve dikkati vurgulayan bir yeme biçimidir. Yavaş yiyecek yemeyi, yemeğinizin tadını çıkarmayı ve yediğinizde vücudunuzun iyi mi hissettiğine dikkat etmeyi ihtiva eder.

Dikkatli beslenme, yediğiniz yiyecekler ile alakalı daha sıhhatli seçimler yapmanıza destek olarak gıda eksikliklerini ele almanıza ve önlemenize destek olabilir. Beslenmenize dikkat ettiğinizde, gıda açısından varlıklı ve vücudunuza gereksinim duyduğu vitamin ve mineralleri sağlayacak yemekleri seçme olasılığınız daha yüksektir.

İşte bilgili beslenmeyi yürütmek için birtakım ipuçları:

  • Yavaş yiyin ve yemeğinizin keyfini çıkarın.
  • Yediğiniz yiyeceklerin ağzınızda iyi mi bir tat, koku ve his bıraktığına dikkat edin.
  • Vücudunuzu kulak verin ve yiyecek yediğinizde iyi mi hissettiğinize dikkat edin.
  • Vücudunuzun gereksinim duyduğu vitamin ve mineralleri sağlayacak, gıda kıymeti yüksek yemekleri tercih edin.

Dikkatli beslenme, romantik yeme ve stres yeme şeklinde sıhhatli beslenmenin önündeki yaygın engelleri aşmanıza da destek olabilir. Yemeğinizin bilincinde olduğunuzda, stresli ya da romantik hissettiğinizde bile sıhhatli seçimler yapma olasılığınız daha yüksektir.

Dikkatli beslenme, gıda eksikliklerini ele almak ve önlemek için kuvvetli bir araçtır. Dikkatli beslenmeyi uygulayarak genel sağlığınızı ve refahınızı iyileştirebilirsiniz.

Dikkatli Beslenme Beslenme

Farkındalıklı beslenme, yemek seçimlerinizin bilincinde olmanıza ve bunların sizi iyi mi hissettirdiğine odaklanmanıza dayanan bir yeme biçimidir.

Yavaş ve dikkatli bir halde yiyecek yiyecek, yemeğinizin tadına, dokusuna ve kokusuna dikkat etmektir.

Bununla birlikte vücudunuzun açlık ve tokluk sinyallerini dinlemek de önemlidir.

Beslenme, vücudunuzun muntazam emek vermesi için gereksinim duyduğu gıdaları sağlama sürecidir.

Bu gıda maddeleri içinde karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler ve mineraller yer alır.

Beslenme, sıhhatli bir kiloyu korumak, rahatsızlıkları önlemek ve genel refahınızı iyileştirmek için önemlidir.

Eksiklik Önleme

Vücudunuz muayyen bir gıda maddesini kafi oranda alamadığında beslenme eksikliği ortaya menfaat.

Bu konum kansızlık, bitkinlik, bağışıklık sisteminin kilo vermesi şeklinde muhtelif esenlik problemlerine yol açabilir.

Beslenme eksikliklerinin önüne geçmek için bütün gıda gruplarından muhtelif besinler içeren dengeli bir beslenme düzenine haiz olmak önemlidir.

Sıhhatli beslenerek, tertipli egzersiz yaparak ve stres seviyenizi yöneterek beslenme eksikliklerinin önüne geçebilirsiniz.

İhtiyacınız olan gıdaları yeterince aldığınızdan güvenilir olmak için takviyeler de alabilirsiniz.

Rejim Dikkatli Beslenme

Rejim, bireysel beslenme ihtiyacınız olan şeyleri karşılamaya yönelik tasarlanmış bir beslenme planıdır.

Diyetlerin pek oldukca değişik türü vardır ve her birinin kendine has yararları ve dezavantajları vardır.

Sizin için en iyi rejim, şahsi ihtiyaçlarınıza ve tercihlerinize bakılırsa hazırlanan rejimdir.

Farkındalıklı beslenme, yemek seçimlerinizin bilincinde olmanıza ve bunların sizi iyi mi hissettirdiğine odaklanmanıza dayanan bir yeme biçimidir.

Yavaş ve dikkatli bir halde yiyecek yiyecek, yemeğinizin tadına, dokusuna ve kokusuna dikkat etmektir.

Bununla birlikte vücudunuzun açlık ve tokluk sinyallerini dinlemek de önemlidir.

Bunu Gördünüz mü?  Daha Sağlıklı, Daha Mutlu, Daha Uzun Bir Yaşam İçin Beslenme Yolunuz Geriatrik Beslenme İpuçları

Dikkatli Beslenme: Eksikliği Giderme ve Önleme Stratejileri

II. Farkındalıkla yeme nelerdir?

Farkındalıklı yeme, dikkatinizi şimdiki ana ve yeme deneyimine odaklayan bir yeme biçimidir. Yediğiniz yemeğin, tadının, vücudunuzda iyi mi hissettirdiğinin ve sizi romantik olarak iyi mi hissettirdiğinin bilincinde olmayı ihtiva eder.

Dikkatli beslenme, ne yediğinizi ya da ne kadar yediğinizi kısıtlamakla alakalı değildir. Daha tatminkar ve eğlenceli bir halde yiyecek yemekle ilgilidir ve bu, daha sıhhatli seçimler yapmanıza destek sağlar.

Dikkatli bir halde yediğinizde şunları yapma olasılığınız daha yüksektir:

  • Açlık ve tokluk sinyallerinize dikkat edin
  • Yemeğinizin tadını daha oldukca çıkarın
  • Daha sıhhatli seçimler yapın
  • Aşırı yemeyi azaltın
  • Kg alımını önleyin

III. Dikkatli yemenin yararları

Dikkatli yemenin hem fizyolojik aynı zamanda psikolojik esenlik için birçok faydası olduğu gösterilmiştir. Dikkatli yemenin yararlarından bazıları şunlardır:

  • İyileştirilmiş hazım
  • Azaltılmış stres
  • Artan enerji seviyeleri
  • İyileştirilmiş ruh hali
  • Aşırı kiloluluk riskinin azalması
  • Kalp hastalığı, nüzul ve tip 2 diyabet şeklinde kronik rahatsızlık riskinin azalması

Dikkatli beslenmenin yararları ile alakalı daha çok data edinmek için lütfen aşağıdaki kaynaklara bakın:

Dikkatli Beslenme: Eksikliği Giderme ve Önleme Stratejileri

IV. Farkındalıklı yeme iyi mi uygulanır?

Farkındalıklı yeme, yemeği gördüğünüz andan yemeği bitirdiğiniz ana kadar yeme deneyimine dikkat etmeyi içeren bir uygulamadır. Farkındalıkla yediğinizde, yemeğinizin tadına, dokusuna ve kokusuna ve yiyecek yerken vücudunuzdaki hislere odaklanırsınız. Ek olarak, yiyecek ile alakalı düşüncelerinize ve hislerinize de dikkat eder ve yavaş ve farkındalıkla yemeye çalışırsınız.

Farkındalıkla yemenin birçok faydası vardır, bunlardan bazıları şunlardır:

  • İyileştirilmiş hazım
  • Azalmış yemek istekleri
  • Yemeklerden duyulan memnuniyetin artması
  • Aşırı yeme riskinin azalması
  • Gelişmiş ruh sağlığı

Farkındalıklı beslenme ile alakalı daha çok data edinmek istiyorsanız, kitaplar, makaleler ve çevrimiçi kurslar dahil olmak suretiyle birçok kaynak mevcuttur. Ek olarak, mahalli camia merkezinizde ya da yoga stüdyonuzda farkındalıklı beslenme dersleri bulabilirsiniz.

Dikkatli Beslenme: Eksikliği Giderme ve Önleme Stratejileri

V. Dikkatli yemenin önündeki yaygın engeller

Farkındalıkla yemenin önünde bir takım yaygın mani vardır, bunlardan bazıları şunlardır:

  • Süratli yiyecek. Birçok insan yemeğini süratli yer, tadının tadını çıkarmak ya da iyi mi hissettiğini düşünmek için vakit ayırmaz. Bu, aşırı yemeye ve kilogram almaya yol açabilir.
  • Dikkatiniz dağılmışken yiyecek yiyecek. Birçok fert tv izlerken, çalışırken ya da telefonunu kullanırken yiyecek yer. Bu, onların yemeklerine dikkat etmelerini engelleyebilir ve aşırı yemeye yol açabilir.
  • Duygulara reaksiyon olarak yiyecek yeme. Birtakım insanoğlu stres ya da endişe şeklinde negatif duygulara reaksiyon olarak yiyeceklerini bölgeler. Bu aşırı yemeye ve kilogram alımına yol açabilir.
  • Rejim. Birtakım insanoğlu yemek alımını kısıtlayarak rejim oluşturmaya çalışırlar. Bu, sağlıksız beslenme alışkanlıklarına yol açabilir ve sıhhatli bir kiloyu korumayı zorlaştırabilir.

Şayet bu engellerden herhangi biriyle karşı karşıyaysanız, bunların üstesinden gelmek için yapabileceğiniz birtakım şeyler var.

  • Yemeğinizi yavaşlatın. Yiyecek yerken vakit ayırın ve yemeğinizi iyice çiğneyin. Bu, yemeğinizin tadını çıkarmanıza ve daha süratli tok hissetmenize destek olacaktır.
  • Yemeğinizi sessiz bir yerde yiyin. Sessiz bir yerde yiyecek yiyecek yemeğinize odaklanmanıza ve dikkat distribütör şeylerden uzak durmanıza destek olacaktır.
  • Duygularınıza dikkat edin. Kendinizi negatif duygulara reaksiyon olarak yiyecek yerken bulursanız, duyguyu tanımlamaya ve onunla başa çıkmanın daha sıhhatli bir yolunu bulmaya çalışın.
  • Rejim yapmaktan kaçının. Rejim yapmak sağlıksız beslenme alışkanlıklarına yol açabilir ve sıhhatli bir kiloyu korumayı zorlaştırabilir. Bunun yerine kucak kucak meyve, sebze ve tam tahıl içeren sıhhatli bir rejime odaklanın.
Bunu Gördünüz mü?  Biyokimyasal Bale En İyi Refah İçin Bir Dans

Dikkatli Beslenme: Eksikliği Giderme ve Önleme Stratejileri

VI. Dikkatli yemenin önündeki engelleri aşmak için ipuçları

Farkındalıkla yemenin önündeki engelleri aşmak için yapabileceğiniz birkaç şey var. Bunlar şunları ihtiva eder:

Kendinize karşı sabırlı olun. Farkındalıklı yeme alışkanlığını geliştirmek vakit alır. Derhal netice görmezseniz cesaretiniz kırılmasın. Yalnız ergonomik oluşturmaya devam edin ve nihayetinde bunda daha iyi olacaksınız.
Minik başlayın. Her şeyi aniden değiştirmeye çabalamayın. Her gün bir öğünü bilgili bir halde yiyecek şeklinde bir ya da iki ufak değişikliğe odaklanarak başlayın. Bu değişikliklere alıştığınızda, daha fazlasını oluşturmaya başlayabilirsiniz.
Bir yardımcı sistemi bulun. Farkındalıklı yeme yolculuğunuzda sizi destekleyebilecek bir dost, aile üyesi ya da terapist bulun. Zorluklarınız ile alakalı konuşabileceğiniz birinin olması motivasyonunuzu korumanıza destek olabilir.
Keyifli hale getirin. Dikkatli yiyecek yiyecek can sıkan olmak zorunda değildir. Yemeğinizi yavaşça yiyip her lokmanın tadını çıkarmak şeklinde eğlenceli hale getirmenin yollarını bulun. Ek olarak yiyecek yerken sakinleştirici müzik dinlemeyi ya da mum yakmayı deneyebilirsiniz.
Kendinize karşı nazik olun. Hepimiz hata yapar. Şayet hata yapmış olup dikkatli yerseniz, kendinizi bunun için suçlamayın. Yalnız bir sonraki öğüne baştan başlayın. En mühim şey ergonomik oluşturmaya devam etmektir.

VII. Muayyen popülasyonlar için bilgili beslenme

Farkındalıklı beslenme her yaştan, geçmişten ve rejim kısıtlamasından insan için yararlı olabilir. Sadece, farkındalıklı beslenmeden ötekilerden daha çok faydalanabilecek birtakım muayyen popülasyonlar vardır. Bu popülasyonlar şunları ihtiva eder:

  • Yeme bozukluğu olan kişiler
  • Kronik ağrısı olan kişiler
  • Psikolojik esenlik sorunları olan kişiler
  • Aşırı şişman ya da obez olan kişiler
  • Gebe ya da emziren kişiler
  • Yaşlı insanoğlu

Dikkatli beslenme, bu popülasyonların genel esenlik ve refahlarını şöyleki iyileştirmelerine destek olabilir:

  • Stresi ve kaygıyı azaltın
  • Ruh hallerini iyileştirin
  • Özgüvenlerini çoğaltmak
  • Daha sıhhatli yemek seçimleri yapın
  • Kg verin ve sıhhatli bir kiloyu koruyun
  • Kronik rahatsızlık risklerini azaltın

Bu gruplardan birinin üyesiyseniz, bilgili yemeyi hayat karakterinize dahil etmeyi düşünebilirsiniz. Başlamanıza destek olacak kitaplar, makaleler ve çevrimiçi kurslar şeklinde birçok kaynak mevcuttur.

Dikkatli yeme üstüne inceleme

Farkındalıklı beslenmenin yararları üstüne giderek artan bir inceleme grubu var. 2015’te meydana getirilen bir emek verme incelemesi, farkındalıklı beslenmenin aşağıdakiler de dahil olmak suretiyle bir takım pozitif sonuçla ilişkili bulunduğunu buldu:

  • Azaltılmış besin alımı
  • Kg kaybında iyileşme
  • Azalmış vücut kitle indeksi (VKİ)
  • Kan şekerinin daha iyi denetim edilmesi
  • Azaltılmış apse
  • İyileştirilmiş ruh hali
  • Azaltılmış stres
  • İyileştirilmiş uyku

Dikkatli yemenin, tıkınırcasına yeme bozukluğu ve bulimia nervoza şeklinde yeme bozuklukları olan kişiler için de faydalı olduğu gösterilmiştir. 2014 senesinde meydana getirilen bir inceleme, dikkatli yemenin bulimia nervoza hastalarında tıkınırcasına yeme ve kusma davranışlarının azalmasıyla ilişkili bulunduğunu bulmuştur.

Inceleme genel hatlarıyla, bilgili beslenmenin insanların esenlik ve refahlarını iyileştirmelerine destek olabilecek yararlı bir tatbik bulunduğunu gösteriyor.

Bunu Gördünüz mü?  Besin Bulmacasını Çözmek Eksiklikleri Önlemeye Yönelik Bir Kılavuz

IX.

Dikkatli beslenme, yemek seçimlerinin farkındalığını ve bunların fizyolojik ve psikolojik sağlığımızı iyi mi etkilediğini vurgulayan bütünsel bir yeme yaklaşımıdır. Dikkatli beslenerek daha sıhhatli seçimler yapmayı, sindirimimizi iyileştirmeyi ve kronik rahatsızlık riskimizi azaltmayı öğrenebiliriz.

Dikkatli beslenme bir rejim ya da süratli bir çözüm değil, daha sıhhatli ve sevinçli hayatlar yaşamamıza destek olabilecek yaşam boyu devam eden bir uygulamadır. Dikkatli beslenme ile alakalı daha çok data edinmek istiyorsanız, çevrimiçi ve kütüphanelerde birçok kaynak mevcuttur.

Okuduğunuz için teşekkürler!

Sual Yanıt

S: Farkındalıklı beslenme nelerdir?

A: Dikkatli beslenme, yemek seçimlerinize ve yeme alışkanlıklarınıza dikkat etme uygulamasıdır. Ne yediğinizin, niçin yediğinizin ve bunun sizi iyi mi hissettirdiğinin bilincinde olmayı ihtiva eder.

S: Farkındalıklı beslenmenin yararları nedir?

A: Dikkatli beslenmenin birçok faydası olabilir, bunlardan bazıları şunlardır:

* Gelişmiş kilogram yönetimi
* Kronik rahatsızlık riskinin azalması
* Gelişmiş ruh sağlığı
* Artan enerji seviyeleri
* Gelişmiş huzur duygusu

S: Farkındalıklı beslenmeyi iyi mi uygulayabilirim?

A: Farkındalıklı beslenmeyi uygulamanın birçok yolu vardır, bunlardan bazıları şunlardır:

* Yemeğinizi yavaşlatın ve yediğiniz yiyeceklerin tadına, dokusuna ve kokusuna dikkat edin.
* Yemekten ilkin, yiyecek esnasında ve yemekten sonrasında vücudunuzun iyi mi hissettiğine dikkat edin.
* Yemeklere ilişik duygu ve düşüncelerinizin bilincinde olun.
* Sakin ve rahat bir ortamda yiyecek yiyin.

Sarp Bayraktar, dijital pazarlama ve internet reklamcılığı alanında geniş bir deneyime sahip bir uzmandır; aynı zamanda "adsics.com" blog sitesinin kurucusudur. Bilgi ve deneyimlerini paylaşmayı hedefleyen Bayraktar, sektördeki yenilikleri ve stratejileri okuyucularıyla buluşturur. İnternet dünyasındaki en güncel trendleri takip ederek, markaların dijital başarılarını artırmalarına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.

  • Toplam 159 Yazı
  • Toplam 0 Yorum
Benzer Yazılar

Eksiklik İkilemi Sağlıklı Yaşama Bütünsel Bir Yaklaşım

Beslenme 2 ay önce

İçindekilerEksiklik İkilemi3. Eksiklik İkileminin Sebepleri4. Eksiklik İkileminin Neticeleri5. Eksiklik İkilemine ÇözümlerOlay Emek harcamaları7. Kaynaklar9. Sorular ve Cevaplar 1. 2. Eksiklik İkilemi 3. Eksiklik İkileminin Sebepleri 4. Eksiklik İkileminin Neticeleri 5. Eksiklik İkilemine Çözümler 6. Olay Emek harcamaları 7. Kaynaklar 8. 9. Sorular ve Cevaplar 10. Harekete Geçme Çağrısı Antet Yanıt Eksiklik İkilemi Eksiklik İkilemi, insanların rejimlerinden gerekseme duydukları gıdaları alamamaları durumunu tarif etmek için kullanılan bir terimdir. Bu, bitkinlik, kilogram alımı ve kronik hastalıklar dahil olmak suretiyle muhtelif esenlik problemlerine yol açabilir. Sağlıklı Yaşama Kapsamlı Yaklaşım Refaha kapsamlı bir yaklaşım, fizyolojik, zihinsel, romantik ve psikolojik esenlik dahil olmak suretiyle bir bireyin sağlığının bütün yanlarını hesaba katan bir yaklaşımdır. Bu yaklaşım, reel refaha ulaşmak için önemlidir bu sebeple esenlik sorunlarının yalnızca semptomlarını değil, temel nedenlerini de ele alır. Bütünsel Sıhhat Bütünsel esenlik, fizyolojik, zihinsel, romantik ve psikolojik sağlıkları da dahil olmak suretiyle bütün insanı dikkate alan bir esenlik felsefesini tarif etmek […]

Sağlıklı Beslen, Daha İyi Yaşa Daha Sağlıklı ve Mutlu Bir Sen İçin Beslenme Planı

Beslenme 2 ay önce

İçindekilerII. Beslenmenin ÖnemiIII. Değişik Beslenme TürleriIV. Sağlıklı Bir Rejim Iyi mi YapılırV. Muayyen Durumlarda BeslenmeVI. Beslenme ve EgzersizVII. Beslenme ve Kilogram KaybıBeslenme ve HamilelikIX. Çocuklarda Beslenme Sağlıklı Beslen, Daha İyi Yaşa: Daha Dolu Bir Hayat İçin Beslenme Planı Beslenmenin Önemi Değişik Beslenme Türleri Sağlıklı Bir Rejim Iyi mi Yapılır Muayyen Durumlara Yönelik Beslenme Beslenme ve Egzersiz Beslenme ve Kilogram Kaybı Beslenme ve Hamilelik Çocuklar İçin Beslenme Sıkça Sorulan Sorular Hususiyet Yanıt Rejim Rejim, bireyin tertipli olarak tükettiği yemek ve içeceklerdir. Beslenme Beslenme, canlıların yaşamlarını sürdürebilmeleri için gerekseme duydukları gıda ve suyu elde etme sürecidir. Sıhhat Huzur, bireyin fizyolojik, psikolojik ve toplumsal açıdan sıhhatli olduğu bir durumdur. Sağlıklı hayat Sağlıklı hayat, iyi sağlığı ve refahı destekleyen bir hayat tarzıdır. Hayat seçimi Hayat seçimi, bir bireyin alışkanlıklarını, inançlarını ve değerlerini içeren hayat biçimidir. II. Beslenmenin Önemi Beslenme, genel sağlığımız ve refahımız için eğer olmazsa olmazdır. Vücuda muntazam emek harcaması için gerekseme duyduğu […]

Mikronutrient Harikaları Temel Sağlık Yolculuğu

Beslenme 2 ay önce

İçindekilerMikrobesinlerin Değişik TürleriMikronutrientlerin ÖnemiKafi Mikronutrient Iyi mi Alınır?Mikronutrient EksiklikleriII. Mikronutrientlerin Değişik TürleriIII. Mikronutrientlerin ÖnemiKafi Mikronutrient Iyi mi Alınır?V. Mikronutrient EksiklikleriVI. Mikrobesinler ve Rahatsızlık ÖnlemeVII. Mikrobesinler ve Atletik PerformansIX. Çocuklar ve Gençler İçin MikronutrientlerIX. Çocuklar ve Gençler İçin Mikronutrientler Mikro besinler, vücudunuzun muntazam emek harcaması için ufak miktarlarda gerekseme duyduğu temel besinlerdir. Vitaminler, mineraller ve öteki yaratı elementleri ihtiva ederler. Mikro besinler, enerji üretimi, metabolizma ve bağışıklık fonksiyonu dahil olmak suretiyle muhtelif vücut işlevleri için gereklidir. Minik boyutlarına karşın, mikro besinler genel sağlığınızda büyük rol oynar. Herhangi bir mikro besindeki eksiklik muhtelif sıhhat problemlerine yol açabilir. Mesela, C vitamini eksikliği iskorbüt hastalığına, demir eksikliği anemiye ve çinko eksikliği bağışıklık sisteminin bozulmasına yol açabilir. İyi haber şu ki, mikro gıda eksiklikleri kolayca önlenebilir. Kucak dolusu meyve, sebze ve tam tahıl içeren sıhhatli bir rejim uygulayarak, sıhhatli kalmak için ihtiyacınız olan bütün mikro gıdaları alabilirsiniz. Mikronutrient alımınız hikayesinde endişeleriniz var ise, doktorunuzla görüşün. […]

0 Yorum

Yorum Yaz

Rastgele