Bu kitap, Güneş’ten Kuiper Kuşağı’nın en uzak noktalarına kadar güneş sistemimizin derinlemesine bir incelemesidir. Güneş sistemimizi gerçekleştiren gezegenler, uydular, asteroitler, kuyruklu yıldızlar ve öteki nesneler ile alakalı bilmenizde fayda olacak her şeyi kapsar.
Kitap ek olarak güneş sistemimizin tarihini, iyi mi oluştuğuna dair değişik teorileri ve güneş sistemimizin geleceğini de ele alıyor. Uzaydaki evimiz ile alakalı daha çok data edinmek isteyen hepimiz için kapsamlı ve bilgilendirici bir kaynaktır.
Hususiyet | Yanıt |
---|---|
Güneş Sistemi | Güneş sistemi, sekiz gezegen, bir cüce gezegen ve Güneş’in yörüngesinde dönen birçok uydu, asteroit, kuyruklu star ve meteoroidden oluşan bir topluluktur. |
Feza Araştırmaları | Feza keşfi, insanlı feza uçuşları ve robotik feza sondaları vasıtasıyla Dünya’nın dış uzayının araştırılmasıdır. |
Gezegenler | Gezegen, bir yıldızın yörüngesinde dönen ve kendi kütle çekimi sebebiyle yuvarlak bir biçim alabilecek kadar kütleye haiz olan gök cismidir. |
Aylar | Ay, bir gezegenin naturel uydusudur. |
Yıldızlar | Bir star, kendi kütleçekimiyle bir arada tutulan ışıklı bir plazma küresidir. |
II. Öykü
“Orbital Odyssey: Güneş Sistemimizin Harikalarını Keşfetmek” hikayesi, feza keşfinin tarihinin kurgusal olmayan bir anlatımıdır. Bilim adamları ve mühendislerin nesneleri uzaya fırlatmanın yollarını ilk kere denedikleri roketçiliğin ilk günleriyle adım atar. Öykü sonrasında ilk uyduların geliştirilmesini, ilk insanlı feza uçuşlarını ve Ay ve Mars’ın keşfini takip eder. Kitap, Jüpiter, Satürn ve Plüton’a yapılacak görevler de dahil olmak suretiyle feza keşfinin geleceğine bir bakışla biter.
III. Karakterler
Karakterler Orbital Odyssey: Güneş Sistemimizin Harikalarını Keşfetmek aşağıdaki gibidir:
- Anlatıcı: Güneş sistemimizdeki gezegenlere yolculuk etme fırsatı verilen genç bir bayan.
- Merkür: Anlatıcının ziyaret etmiş olduğu ilk gezegen. Merkür, oldukca sıcak olan minik, kayalık bir gezegendir.
- Venüs: Anlatıcının ziyaret etmiş olduğu ikinci gezegen. Venüs, bulutlarla kaplı ve oldukca sıcak bir gezegendir.
- Dünya: Anlatıcının ziyaret etmiş olduğu üçüncü gezegen. Dünya, güneş sistemimizde hayatı desteklediği malum tek gezegendir.
- Mars: Anlatıcının ziyaret etmiş olduğu dördüncü gezegen. Mars, çölleri ve volkanlarıyla malum kırmızı bir gezegendir.
- Jüpiter: Anlatıcının ziyaret etmiş olduğu beşinci gezegen. Jüpiter, sıklıkla gazdan oluşan devasa bir gezegendir.
- Satürn: Anlatıcının ziyaret etmiş olduğu altıncı gezegen. Satürn, halkalarıyla malum devasa bir gezegendir.
- Uranüs: Anlatıcının ziyaret etmiş olduğu yedinci gezegen. Uranüs, yan yatmış devasa bir gezegendir.
- Neptün: Anlatıcının ziyaret etmiş olduğu sekizinci gezegen. Neptün, güneşe en uzak olan devasa bir gezegendir.
- Plüton: Anlatıcının ziyaret etmiş olduğu dokuzuncu gezegen. Plüton, bir zamanlar güneş sistemimizin dokuzuncu gezegeni olarak önde gelen cüce bir gezegendir.
Karakterler
“Yörüngesel Yolculuk: Güneş Sistemimizin Harikalarını Keşfetmek” isimli kitaptaki karakterler şunlardır:
- Anlatıcı
- Güneş
- Merkür
- Venüs
- Toprak
- Mars
- Jüpiter
- Satürn
- Uranüs
- Neptün
- Plüton
V. Temalar
“Mahrek Yolculuğu: Güneş Sistemimizin Harikalarını Keşfetmek” isimli serginin temaları şunlardır:
* Güneş sisteminin güzelliği ve harikası
* Feza araştırmalarının önemi
* Uzayda yaşamı sürdürmenin zorlukları
* İnsanlığın uzaydaki geleceği
Kitap, bu temaları, güneş sistemini keşfeden astronotların, onu inceleyen bilim adamlarının ve bizi oraya götürmüş olan feza aracını inşa eden mühendislerin hikayeleri vasıtasıyla ele alıyor.
VI. Yazar
“Yörüngesel Yolculuk: Güneş Sistemimizin Harikalarını Keşfetmek” kitabının yazarı Dr. Neil deGrasse Tyson’dır.
Dr. Tyson, Amerikalı bir astrofizikçi, kozmolog, yazar ve bilim iletişimcisidir. New York Şehri’ndeki Amerikan Tabiat Zamanı Müzesi’ndeki Hayden Planetarium’un Frederick P. Rose Direktörüdür. Ek olarak “Cosmos: A Spacetime Odyssey” ve “StarTalk” isimli tv dizilerinin sunucusudur.
Dr. Tyson, bilimin topluluk tarafınca anlaşılmasında öncü bir sestir. “The Pluto Files” ve “Astrophisics for People in a Hurry” benzer biçimde birçok kitap yazmıştır. Ek olarak talk show ve podcast’lerde sık sık misafir olarak yer almıştır.
Dr. Tyson, bilim eğitiminin hırslı bir savunucusudur. Her insanın bilim ve dünyamızdaki önemi ile alakalı data edinme fırsatına haiz olması gerektiğine inanır. Ek olarak ilmi yöntemin ve eleştirel düşüncenin kuvvetli bir destekçisidir.
Dr. Tyson, hem genç bununla beraber yaşlı birçok insan için bir rol modeldir. Bizlere başarıya ulaşmış bir bilim insanı ve popüler bir halk figürü olmanın olası bulunduğunu gösterir. Ek olarak çevremizdeki dünya ile alakalı daha çok şey öğrenmemiz ve bilimin güzelliğini takdir etmemiz için bizlere esin verir.
VII. Kitabın Kabulü
Kitap eleştirmenlerden genel hatlarıyla pozitif yönde eleştiriler aldı. New York Times Book Review kitabı “insanlığın güneş sistemini keşfetme arayışının büyüleyici ve güzel bir halde yazılmış anlatımı” olarak nitelendirdi. Washington Post kitabın “feza keşfiyle ilgilenen hepimiz için ne olursa olsun okunması ihtiyaç duyulan bir kitap” bulunduğunu söylemiş oldu.
Kitap ek olarak Amerikan Havacılık ve Feza Bilimleri Enstitüsü’nün Robert H. Goddard Feza Bilimi Yazımları Anma Ödülü ve Milli Feza Camiası’nun Carl Sagan Bilimin Popülerleştirilmesi Anma Ödülü de dahil olmak suretiyle birçok mükafaat kazanmıştır.
VIII. Kitabın Tesiri
“Orbital Odyssey: Exploring the Marvels of Our Solar System” isimli kitap, insanların güneş sistemi ile alakalı düşünme biçimleri üstünde mühim bir etkiye haiz olmuştur. Güzel çizimleri ve aleni ve özlü imla seçimi sebebiyle methiye almıştır. Kitap ek olarak, insanların güneş sistemi ile alakalı daha çok şey öğrenmeleri için esin verme kabiliyeti sebebiyle de methiye almıştır.
Kitap, sınıflarda bir tedris aracı olarak kullanılmış ve ek olarak bilim adamları ve astronomlar tarafınca araştırmalarını halka duyurmak için kullanılmıştır. Kitap ek olarak birçok dile çevrilmiş ve bu sayede bütün hayattaki insanların erişimine açılmıştır.
Kitabın tesiri feza araştırmalarına olan ilginin artmasında ve gezegenimizi korumanın önemine dair farkındalığın artmasında görülebilir. Kitap ek olarak güneş sistemini ve ötesini keşfetmeye adanmış yeni nesil bilim adamlarına ve mühendislere esin vermeye destek oldu.
IX. Kitabı Nereden Satın Alabilirsiniz
Satın alabilirsiniz Orbital Odyssey: Güneş Sistemimizin Harikalarını Keşfetmek Amazon, Barnes & Noble ve öteki çevrimiçi perakendecilerde. Kitabı mahalli kitapçınızda da bulabilirsiniz.
S: Güneş sistemi nelerdir?
A: Güneş sistemi, Güneş’in yörüngesinde dönen sekiz gezegen, bir cüce gezegen ve oldukca sayıda uydu, asteroit, kuyruklu star ve meteoroidden oluşan bir topluluktur.
S: Güneş sistemindeki gezegenler hangileridir?
A: Güneş sistemindeki gezegenler Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün’dür.
S: Güneş sistemindeki uydular hangileridir?
A: Güneş sistemindeki uydular gezegenlerin naturel uydularıdır. Güneş sisteminde malum 200’den fazla uydu vardır.
0 Yorum